Gelir tablosu nedir?
Şirketlerin hesap dönemindeki kazançlarını ve maliyetlerini gösterir. Tablodan mali yıl sonundaki net faaliyet sonuçlarını öğrenebiliriz. Bu tablo kullanılarak şirketlerin finansal analizleri yapılır.Gelir tablosunda işletmenin tüm kazanç ve maliyet kalemlerine yer verilir. Yatırımcıların işletme hakkında fikir sahibi olmasını sağlar.
Gelir Tablosu İlkeleri Nelerdir?
*Kurumların gelir ve giderleri brüt tutarlar üzerinden karşılaştırmalı olarak tabloya eklenir, hiçbir şey sonradan silinemez.
*Maddi, manevi tüm varlıklar için amortisman ve tükenme payı ayrılır.
*Maliyet kalemleri, duran varlıklar gibi uzun vadeli değerlere dengeli bir şekilde dağıtılır.
*Tabloya tüm kar ve zararlar kaydedilir.
*Karı daha düşük göstermek ve diğer döneme aktarmak için daha önce ayrılan karşılıklar kullanılmaz.
*Gelir tablosunda gelecekte olabilecek belirsizliklere de yer verilir, bu durumlar hakkındaki öngörüler dipnot olarak kaydedilir.
Gelir Tablosu Nasıl Hazırlanır?
Veriler tek düzen formunda kaydedilir ve bu sıralamaya göre analizler yapılır.Finansman giderleri, olağandışı gelir ve giderler farklı gruplara kaydedilir.6 ile başlayan hesap gruplarının alacak kısmına işletmenin dönem dahilinde elde ettiği karlar eklenir.7 ile başlayan hesapların borç tarafına şirketin yıl içindeki giderleri yazılır. Gider hesapları yansıtma hesaplarıyla 6 ile başlayan ilgili gruplara aktarılır.Sene sonunda giderlerin gelir tablosuna aktarılmasıyla süreç tamamlanır. Geriye sadece gelir ve gider gruplarını 690 Dönem Net Kâr ve Zarar Hesabı’na devretmek kalır.