Bakan Kacır, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla tanıtılan ve Türkiye'nin yüksek teknoloji alanındaki yol haritasını belirleyen HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı kapsamında sağlanacak desteklerin detaylarını paylaştı.

Geçen yıl küresel çip pazarının 600 milyar doları aştığını belirten Kacır, şunları söyledi:

"HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile ülkemizde 65 nanometre ve altı çip üretimini hedefliyoruz. Sermaye katkısı ve hibe desteklerini içeren 5 milyar dolarlık bir kaynakla, otomotiv, beyaz eşya, elektronik, savunma ve havacılık gibi alanlarda ihtiyaç duyduğumuz çiplerin Türkiye'de üretilmesini sağlayacağız. Yapay zekanın gelişimiyle hızla büyüyen bu alanda Türkiye olarak kendi ihtiyaçlarımızı karşılayacak ve ihracat kapasitemizi artıracağız."

"TÜRKİYE, YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK" Programın birçok bileşeni olduğunu vurgulayan Kacır, batarya üretimini de desteklediklerini belirtti.

Kacır, şu ifadeleri kullandı:

"Hedefimiz, 4,5 milyar dolarlık destekle 80 gigavatsaat batarya üretim kapasitesini Türkiye'de oluşturmak. Elektrikli araçlar ve enerji depolama sektörlerinde kritik ihtiyaç olan bataryaların Türkiye'de geliştirilmesi ve üretilmesi için 2030'a kadar megavatsaat başına 6 bin dolara kadar hibe destekleri de içeren teşvikler sunacağız. Türkiye, yüksek teknoloji üretim üssü olacak.

Yorum Bırak